AJANKOHTAISTA
Köyhyyttä vastaan taisteltava
Eduskunnassa käydyssä välikysymyskeskustelussa 24.2.2010 Perussuomalaisten ryhmäpuheenvuoron käytti kansanedustaja Pentti Oinonen.

Oppositiopuolueiden välikysymys peräänkuuluttaa jälleen kerran toimia Vanhasen toiselta hallitukselta hädässä olevien kansalaistemme hyväksi.

Suomessa köyhyys on lisääntynyt viime vuosina erittäin voimakkaasti. Jos hallitus oikeasti olisi ajan tasalla, se keskittyisi torjumaan tuloerojen kasvua voimakkailla ja ennen kaikkea riittävillä perustoimentuloon kohdistuvilla panostuksilla kansalaisillemme.

Tuloerojen tarkoituksellinen kasvattaminen ja rikkaita suosiva talouspolitiikka varmistaa sen, että ökyrikas ei anna paljostakaan, mutta köyhä joutuu antamaan kaikesta vähästäänkin.

MISSÄ TYÖVOIMAPULA?

On häpeällistä, että niin sanottu virallinen totuus toitottaa tulevasta ja jo olevasta työvoimapulasta, kun samaan aikaan meillä on kymmeniä tuhansia työttömiä nuoria.

Tilastokeskus kertoi eilen, että työttömyysaste oli tammikuussa 9,5 prosenttia. Työttömiä oli kaiken kaikkiaan 250 tuhatta eli 66 tuhatta enemmän kuin vuotta aiemmin. Nuorten kohdalla työttömyysprosentti on kaksinkertainen.

Työministeri Sinnemäki, missä se paljonpuhuttu työvoimapula on?

NUORTEN TYÖTTÖMYYS

Pitkään jatkuessaan nuorten työttömyys syöksee kokonaisia nuoria perhekuntia syrjäytymisen ja katkeruuden vahingolliselle tielle. Heidän lapsensa tulevat suurella todennäköisyydellä perimään tämä kyseenalaisen perinnön eli työttömyyden ja äärimmäisen köyhyyden. Kymmeniä tuhansia nuoriamme uhkaa jääminen pysyvästi työelämän ulkopuolelle.

Perussuomalaisten mielestä hallituksen pitäisi olla erityisen huolissaan niistä, jotka maksavat tämän päivän eläkeläisten eläkkeet eli nuorista.

Millainen on oleva tulevien sukupolvien eläketurva, kun se on jo tänä päivänä surkea? Se ei ole surkea teillä ministereillä tai yritysjohtajilla. Se on surkea ja se tulee olemaan surkea teidän palkkanne maksajilla.

Entisen siivoojan tai lehdenjakajan eläkepäivät ovat jo nyt köyhyydessä elämistä. Joka päivä viikosta ja kuukaudesta toiseen joutuu suomalainen pieneläkeläinen jo nyt laskemaan, syökö hän tänään vai ottaako lääkkeensä. Molemmat ovat elintärkeitä, mutta vain yhteen on varaa.

Ministerit Risikko ja Hyssälä, kumman te valitsisitte heidän sijassaan: ruoan vai lääkkeen?

LISÄÄ ELÄKETTÄ?

Hallitus on viime vuosina suureen ääneen ja hartaasti kehunut erilaisia etuuskorotuksia, joita se on historiallisen suuressa viisaudessaan antanut pienituloisille. Muun muassa eläkeläisille on jo annettu ja onpa luvattu vielä lisääkin eläkettä, varsinkin kansaneläkeläisille, juuri sopivasti ensi vuoden eduskuntavaalien alla.

Valitettavasti läheskään kaikki ne eläkkeensaajat joille on jo korotuksia siunaantunut, eivät niitä ole saaneet siinä suuruudessa kuin on luvattu. Vai mitä pitää ajatella, kun eräänkin eläkeläisen eläkkeeseen tuli peräti 43 sentin korotus? Verojen jälkeen tästä huimasta korotuksesta jäi käteen 11 senttiä. Eräs toinen eläkeläinen sai puolestaan 7 sentin korotuksen. On myös esitetty väitteitä, että joidenkin käteen jäävä eläke on jopa pienentynyt.

OSTOVOIMA VÄHENTYNYT

Kun näihin vaatimattomiin eläkekorotuksiin yhdistetään palvelumaksut ja yleinen hinnannousu, voidaan todeta köyhimpien eläkeläistemme ostovoiman kokonaisuudessaan vähentyneen.

Hallitus osoitti taas tämän hallituksen puheiden ja käytännön tekojen välisen arvon: Pötypuheilla näyttää olevan enemmän arvoa kuin teoilla.

MAAHANMUUTTAJIEN TUKITASO

Tuntuu kummalliselta, että sosiaaliturvan varaan pudonnut köyhä suomalainen lapsiperhe kituuttaa 1 500 euron kuukausittaisella tuella, kun samaan aikaan sosiaaliturvan varassa elävä samankokoinen maahanmuuttajaperhe saa huomattavasti suuremmat kuukausitulot hövelimmän harkinnanvaraisten tukien myöntöpolitiikan ansiosta.

Väitetään, että myös kantasuomalaiset voivat päästä maahanmuuttajaperheen saamaan tukitasoon. Me tiedämme todellisuuden. Eivät suomalaiset sellaisia summia saa. Siitä pitää huolen viimeistään Kelassa ja sosiaalipalveluissa turhan yleinen vaikenemisen kulttuuri, jolla suomalaisilta pimitetään tietoa tuista, joihin heillä olisi oikeus. Tämä alentaa syntyperäiset suomalaiset alimpaan kastiin. Luokkayhteiskunta tekee voimakasta paluuta.

SAMAT EDUT SUOMALAISILLE

Perussuomalaiset tekevätkin esityksen, että pienituloisten suomalaisten toimeentulon turvaamiseksi kaikille heille annetaan samat sosiaaliedut kuin maahanmuuttajille.

Suostuuko tämä hallitus edes siihen?

VASTUULLISTA POLITIIKKAA?

Hyvät ministerit, pankaapa käsi sydämelle ja kysykää itseltänne onko tämä sitä mainostamaanne vastuullista ja välittävää politiikkaa?

Tarkoittaako hallitusohjelman fraasi vastuullisuudesta ja välittävyydestä sitä, että heikkojen on yksin otettava vastuu itsestään ja hallitus seuraa katseella?

Voi vain kysyä, että lähestymmekö kohta huutolaisaikoja, jolloin hoidettava huutokaupattiin halvimman tarjouksen tehneelle? Tämähän on jo arkipäivää monien vanhuspalveluiden kohdalla, kun halpa hinta korvaa laadun.

TYÖTÄ JA LEIPÄÄ

Kysyttäessä ministeri Hyssälältä ja Risikolta, mitä olette tehneet köyhien ja hädänalaisten hyväksi, vakioselityksenä on, että on perustettu työryhmä tai asetettu selvitysmies tutkimaan asiaa.

Voi hyvät ministerit, nälkäisen mahan kurina ei lopu komiteoilla ja selvitysmiehillä. Ratkaisu siihen on yksinkertainen: nälkään auttaa leipä ja työttömyyden lopettaa työpaikka.

Mitä köyhempiä kansalaisemme ovat, sitä huonommin yhteiskunnallamme menee. Ostovoiman ja työllisyyden ylläpito ovat välttämättömiä aseita köyhyyden vastaisessa taistelussa hyvinvointivaltion puolesta.

Kai tämä hallitus haluaa säilyttää hyvinvointivaltion myös tuleville sukupolville, vai onko tästä hallituksesta tullut pysyvästi heikkojen ja sorrettujen vainoojahallitus, jota kiinnostaa vain puoluekavereiden hyvinvointi?

EU-TITANIC

Jäsenyyden Euroopan Unionissa piti täyttää kansan vatsat ja aukaista hyvinvoinnin padot niin, että suorastaan hukumme siihen kaikkeen hyvään mitä Brysselistä virtaa. Norjan ja Sveitsin kaltaisten EU:n ulkopuolella olevien maiden piti kuihtua ja kuolla pois. Mutta toisin on käynyt.

Suomessa ruokajonot pitenevät, tuloerot kasvavat ja köyhyys lisääntyy nopeammin kuin koskaan sitten sotienjälkeisen hyvinvointivaltion rakennustöiden alun. Tilanne ei todellakaan ole ylpeydenaihe Suomelle ja tälle hallitukselle.

Hyvät EU-intoilijat: oletteko nyt tyytyväisiä kun sidoitte Suomen kiinni uppoavaan EU-Titanikkiin?

--
Lisätietoja:
pentti.oinonen@eduskunta.fi
puh. 050-512 2472

Julkaistu 24.02.2010 klo 14:00
Kirjoittaja: Ryhmäpuhe / Pentti Oinonen