ARTIKKELIT
Vaalit tulossa?
Onkohan meillä vaalit tulossa, kun poliittisia irtiottoja tehdään suunnalla jos toisellakin? Lähes kestouutiseksi kohosi SDP:n Jutta Urpilaisen siirtyminen pakolaiskysymyksessä Perussuomalaisten linjalle: "maassa maan tavalla". Jos Urpilaisen mielestä oleellista on, ettei hän lausunut sen jatko-osaa "...tai maasta pois", niin pitäisi kertoa, mitä tehdään, jos maassa ei eletäkään maan tavalla.

Samaan teemaan kuuluvat myös RKP:n vaatimukset kaikkien poliittisten ryhmien tuesta maahanmuuttoministeri Astrid Thorsiin kohdistettuja (netti)uhkauksia vastaan. Perussuomalaisten koko johto esitikin jo selvän vastalauseensa tuollaisesta "aktiivisuudesta", teki vieläpä jyrkän pesäeron niitä esittäneeseen henkilöön. Mutta kun RKP:n vaatimuksen oheisviestiksi liitettiin RKP:n ja Astrid Thorsin poliittisen pakolaislinjan hyväksyminen, niin enemmiltä kannanotoilta oli syytäkin pidättyä.

Erityisesti keskustassa on noita irtiottoja ilmaantunut vaalirahoituksen osalta. Seppo Kääriäinen ohjeisti jo koko puoluetta puhdistamaan pöydän, mutta jätti yksilöimättä, ketkä pitäisi "ulkoistaa" pöydän äärestä. Paula Lehtomäki sen sijaan nosti koko puolueen johdon seipään nokkaan.
Keskustan Aila Paloniemi puolestaan kohotti omaa profiiliaan vaatimalla ministeri Anu Vehviläistä vastuuseen. Paloniemen kengässä hiersi se, etteivät keskustan ministerit valvoneet riittävästi kokoomuslaisten sektoriministereiden tekemisiä erityisesti yliopistouudistuksessa. Niin ikään SM Anne Holmlundin päätöksellä Keski-Suomen menettämän hätäkeskuksen Paloniemi pisti keskustalaisten ministerien piikkiin.

Kuohuntaa on ilmennyt kuntatasollakin. Keski-Suomessa Toivakan kunnanhallitus esitti itselleen epäluottamusta ja erotettiin. Myös Laukaan kunnanhallitus erotettiin, mutta Perussuomalaisten Marko Manninen säilytti paikkansa uudessakin. Siinä yhteydessä Perussuomalaisten valtuustoryhmä kasvoi kolmeen, kun keskustan Harry Ruotsalainen vaihtoi ryhmää.
Jyväskylässä ei ole päästy vielä tuon tasoisiin irtiottoihin, mutta sitäkin enemmän ihmetellään - ja selvitellään - Keljonlahden voimalan vaiheita. Sen verran on jo varmistunut, ettei kattila ole sellainen, millaisen investoinnin valtuusto hyväksyi. Niin ikään Rauhalahden voimalan osakkeista maksettiin lähes tuplasti se, mitä takauksia myönnettäessä valtuustolle kerrottiin. Tarkkaan ottaen kerrottiin, että "JYT-kaupan osakkeiden ja muiden kauppaan liittyvien velvoitteiden kauppahinta on noin 45 miljoonaa euroa." Nyt kerrotaan, että nuo "muut kauppaan liittyvät velvoitteet" maksoivatkin toisen mokoman lisää.
Jo tuolloin esitimme ponsilausetta JE:n tilanteen selvittämiseksi, mutta se torjuttiin äänin 62 - 10, tyhjiä 3. Enemmistö oli selvästi väärässä, kun tuollainen selvitys kuitenkin annettiin. Ehkä siinä oli "väärä sammuttaja".
Kun vielä poliisi tutkii noita taustoja mahdollisena kiristyksenä ja kilpailuvirasto mahdollisena kartellina, olisi tarvetta vähintäänkin erityistilintarkastukseen ja KH:n luottamuksen arvioimiseen. Mutta siihen tarvitaan vähintään 15 valtuutetun allekirjoitus. Kyllä minulle sopii sekin, että äänestäjät esittävät oman käsityksensä tulevissa vaaleissa, ensi keväänä ja uudelleen kunnallisvaaleissa 2012.


Jorma Uski
kaupunginvaltuutettu
Perussuomalaisten piirisihteeri
Jyväskylä

Julkaistu 05.05.2010 klo 08:04