ARTIKKELIT
Avioliittolaki ahtaalla
Talousnäkymien selkiintymistä odotellessa vanhojen puolueiden nuoret puheenjohtajat haikailevat sukupuolineutraalin avioliiton perään. Pieni joukko pitää ääntä ja saa vanhat puolueet tanssimaan pillinsä mukaan.
Kokoomus ja SDP ovat jo linjanneet kannattavansa sukupuolineutraalia avioliittolakia, kepun puheenjohtaja myös on valmis, mutta osa kenttäväestään vielä haraa vastaan. Vasemmistoliitto ja Rkp suhtautuvat myönteisesti.

Erilaisille pareille vaaditaan yhtäläistä asemaa, vaikka tämä toteutuu jo rekisteröidyssä parisuhteessa, joka antaa muun muassa saman perintöoikeuden kuin avioliitossa ja sallii perheen sisäisen adoption. Oikeus ulkoiseen adoptointiin ja yhteiseen sukunimeen puuttuvat. Nyt lakiin haluttaisiin sisällyttää nämä homopareilta vielä puuttuvat oikeudet. Tästä on kyse. Sukupuolineutraalista avioliitosta puhuminen herättää sekaannusta, mikä voi olla tarkoituskin. Kansan syvät rivit siitä tuskin mitään tolkkua saavat, eivätkä välttämättä jaksa kiinnostua, koska heillä arjen todelliset ongelmat ovat tyystin toisenlaisia. Näkyvimmin avioliittolain kimpussa hyörivät vihreät, jotka ovat oikeusministerinsä johdolla nostamassa sen yhdeksi pääteemakseen. Perussuomalaisten agendalla asia ei ole.

Avioliittolain muuttamisen tarvetta on perusteltu myös niin, että Pohjoismaista Ruotsi, Norja ja juuri äskettäin myös Islanti ovat muuttaneet avioliittolain sukupuolineutraaliksi. Äkkiseltään luulisi, että vakavissa talousvaikeuksissa pyristelevillä islantilaisilla olisi aivan muut ongelmat päällimmäis
inä. Se, että muissa Pohjoismaissa tehdään jotain, ei käy perusteeksi sille, että Suomessa tehtäisiin samoin.

Eläköön se pieni ero

Avioliitto on määritelmällisesti miehen ja naisen välinen liitto ja kyse on perinteestä, eikä suvaitsemattomuudesta. Samaa sukupuolta olevat voivat solmia samankaltaisia liittoja, mutta niillä täytyy olla joku muu nimi. Olkoon mikä muu tahansa kuin avioliitto.

Avioliitossa olevalta ei ainakaan vielä ole tarvetta kysyä, että kumpaa sukupuolta olevan kanssa. Näyttää kuitenkin siltä, että vähitellen pyritään luopumaan kaikista perinteisistä arvoista. Mitä tulisi seuraavaksi? Sallitaanko moniavioisuus? Yhteiskunnan ei pitäisi myöntyä ihan mihin tahansa. Perussuomalaisten mielestä on itsestään selvä, että avioliitto solmitaan vain miehen ja naisen välillä.


Julkaistu 09.08.2010 klo 16:09
Kirjoittaja: Ossi Sandvik