MIELIPITEET
Itsenäisyytemme mittareista ei tule luopua
Suomen hallituksen ja Euroopan Unionin välisiä suhteita käsittelevä selonteko muistuttaa enemmän mahtipontista julistusta, jossa totuuksia tuodaan esiin kritiikittömästi ja "anteeksi että olemme olemassa -tyyliin".

Ymmärsin Suomen harjoittamaa suomettumispolitiikka silloin ennen, kun Neuvostoliitto oli naapurina. Tai ainakin ymmärsin, mistä se johtui.
 Luulisi Suomen itsetunnon jo vapautuneen. Suomella olisi mielestäni oikeus olla ylpeä ja itsenäinen valtio. Suomalaisilla pitäisi jo olla oikeus olla itsenäinen kansa maailman kansojen joukossa.
Toisin on käynyt. Virallinen Suomi on maailmassa kuin lyöty ja nöyristelevä koira, vaille minkäänlaista itsekunnioitusta. Suomen EU eliitille näyttää olevan tärkeämpää se, mitä muualla ajatellaan Suomesta, kuin mitä suomalaiset ajattelevat heistä.
  Rähmällään olo on siis jatkunut vielä Neuvostoliiton konkurssin jälkeenkin. Yleisimmin olemme nykyisin rähmällään kohti Brysseliä, mutta joskus myös Mekkaa, Washingtonia ja vanhasta muistista Moskovaakin.
  Suomalaisessa mediassa puolustellaan ja jopa ylpeillään tätä muka viisasta ja nöyristelevää alemmuuskompleksia.
  Ainoa poikkeus missä virallinen Suomi on olevinaan kokeneempi ja kaikki tietävä isoveli, on suhtautumisessa Viroon ja sen ratkaisuihin. Tallinnan patsaskiistan aikoina Suomi opasti, mitä Viro itsenäisenä valtiona sai tehdä ja mitä ei.
  Tarkkailin kohun aikana muun EU:n suhtautumista Viron Moskovan suurlähetyksen piiritykseen, johon patsaskiista viimein eskaloitui. Se ainakin kävi selväksi, että isot EU maat ja niiden lehdistö eivät juuri maininneet koko kiistaa. Isojen EU maiden kaupalliset intressit Venäjän kansa ohittivat pienen EU maan kiistan. Eikä tuntunut Natoltakaan tukea tulevan.
  Tässä valossa tarkasteltuna EU selonteossa mainittu mahtipontinen turvatakuulausunto näyttää kovin heppoiselta. Suomen ei juuri kannatta luottaa EU:n solidaarisuuteen maanpuolustusasioissa. Belgiasta lähteneenä tiedän, ettei siellä oltaisi kovin innostuneita tulla puolustamaan Suomea, jos Venäjän kanssa rähinä syntyisi. Tuskinpa muissakaan Nato-, tai EU maissa suurta innostusta Suomen puolesta nousisi. Tosipaikan tullen Suomi on edelleen yksin. Tätä taustaa vasten Suomen ei koskaan tule luopua omasta puolustuksesta, ruoan tuotannosta, eikä energiaomavaraisuudesta. Erittäin vahingollista olisi myös päätösvallan siirtäminen kokonaan pois kansalliselta parlamentiltamme.

Van Wonterghem Freddy

Julkaistu 29.06.2009 klo 08:00