MIELIPITEET
TV-ohjelmien ikävääristymä
Lähivuosina suuret ikäluokat muodostuvat yli 50-vuotiaista. Ohjelmatarjonta TV:ssä on muuttunut radikaalisti viimeisten kymmenen vuoden aikana. Kotimainen ohjelmatarjonta saa kilpailla tosissaan ulkomailta tulevan ”halpa”tuotannon kanssa.

Kansaa houkutellaan äänestämään jos jonkinlaisessa kisassa. Varsinkin nuoret höynäytetään kannustamaan suosikkiaan, koska samalla voi voittaa jopa taulu-TV:n. Monet veivaavat sormi punaisena numeroita ja puhelinlasku on sen mukainen.

Myös moneen hätään ja epäkohtaan pyydetään kansan apua ja vedotaan epäoikeudenmukaisuuteen. Näin onkin, maailma ei ole tasapuolinen. Puhelinkeräyksen tuottojen perillemeno kohteeseen pitää varmistaa sataprosenttisesti.

Talouden tilanne on vaikea. Arkadianmäellä kaikki voisivat osallistua ”talkoisiin” ja lahjoittaa yhden kuukauden palkan esimerkkinä todellisesta halusta puhaltaa yhteen hiileen. Tuotto voitaisiin ohjata vaikka uuteen televisioon pienituloisille. He ja pienyrittäjät ovat tehneet talkootyötä maamme eteen jo pitkään. Tässä valossa mediamaksu on epäoikeudenmukainen!

Puhutaan yhteisöllisyydestä, joka on muotisana ja trendikäs puheenaihe. TV-ohjelmissa yhteisöllisyys ei ainakaan näy. Iltaohjelmat on suunnattu pääosin nuorille ja nuorekkaille. Otetaan esimerkiksi vaikka paljon katsotut tosi-TV-sarjat. Niihin pitäisi saada porukkaa joka ikäluokasta. Se lisäisi kiinnostusta ja lähentäisi sukupolvia keskenään, kun pitäisi tulla toimeen kaikenikäisten kanssa. Ohjelmat toimisivat esimerkkeinä todellisesta yhteisöllisyydestä. Eiväthän nuoret, vanhemmat ja isovanhemmat edes tapaa toisiaan nykyään kovinkaan usein. Ennen vanhaan kaikki jopa asuivat saman katon alla. Nykyään ikäryhmät erotetaan toisistaan omiksi yksiköikseen, joka on epäluonnollista (ja surullista).

Televisio on valtava vaikuttaja ja median harteilla on myös paljon vastuuta, joten
TV-pomot:

- Tasapuolisuutta ohjelmien sisältöön. Eri sukupolvet voisivat esiintyä yhdessä samassa viihdeohjelmassa (esimerkiksi Ruotsissa tämä toteutuu paremmin).

- Yli 50-vuotiaita voidaan käyttää ohjelman esiintyjinä/tekijöinä.

- Helsinki-keskeisyyttä voisi vähentää (muuallakin on elämää).

- Enemmän uskallusta ja tasapuolisuutta mielipiteiden ilmaisuun asiaohjelmissa (hieman kehitystä on jo tapahtunut). Tämä on tietysti poliittisissa ohjelmissa miltei mahdoton toive.


Kike Elomaa
Perussuomalaisten Naisten hallituksen jäsen

Julkaistu 26.12.2009 klo 08:02