MIELIPITEET
Eläkejärjestelmäkö valtiontalouden pelastajaksi?
Valtionvarainministeri Katainen kertoi julkisen talouden olevan kriisissä. Ei vaan kertonut syytä siihen. Olisiko syytä mennä peilin eteen ja kysyä, kerro, kerro kuvastin, kuka söi eväät?
Eikös tämän ja edellisenkin hallituksen tekemät ratkaisut ole johtaneet valtion ja kuntien verokertymien huomattavaan pienenemiseen. Mikäli ei olisi tehty verojen huojennuksia sekä joidenkin verojen poistamisia ja olisi säästetty ne verotulot pahanpäivän varalle, ei nyt olisi tarpeellista keskustella ajankohtaisista leikkauksista, säästämisistä, eläkeiän pidennyksistä tai eläkkeiden leikkauksista.

Tässä on nähtävissä tulonsiirto palkansaajilta elinkeinoelämän pohjattomaan pussiin. Pitää ottaa huomioon se, ettei eläkkeitä maksa valtio, vaan eläkerahastot. Varat ovat niin sanottua siirrettyä ansiotuloa, joka on kertynyt palkansaajan osuudesta ja työnantajan maksamista palkoista. Eikä ne ole tarkoitettu valtion rahakirstun täytteeksi, missä pohjaa ei ole.

Katainen kehtasi mainita vielä, että näillä eläkeratkaisuilla muka korjataan valtiontalous kuntoon. Eläkkeensaajatko taas maksamaan tämän hallituksen, pankkien, osakekeinottelijoiden, casinotalouspelurien, harmaan talouden sekä veroparatiiseihin rahat kantaneiden aiheuttamat suunnattomat menetykset valtiontaloudelle? Nämä, jotka ovat viimeisten 15 vuoden aikana käärineet mahtavat voitot pääomatuloista, optioista ja osakekeinotteluista ylikuumenneilla kiinteistömarkkinoilla ja alhaisesta verotusasteesta. Näiden olisi kannettava nyt laskusuhdanteessa vastuunsa ja alettava maksamaan oikeudenmukainen osa julkisen talouden ylläpitämiseksi.

Pääomaveron korotus, myyntivoittoveron korotus, perintöveron korotus, lääkärien ym. vastaavien pääomatuloina otettu palkka verotaulukon mukaiseksi, kuten palkansaajillakin. Harmaan talouden ja veroparatiisiyhtiöiden valvonta kuriin, siellä on satojen miljardien potti veronalaista rahaa. Myös monet säätiöt olisi saatettava verotuksen piiriin, kuin myös niiden maksamat vaalituet.

En ole Sauli Niinistön fani, mutta hän on osoittanut ryhdikkyyttä vaatiessaan eduskunnan menoja kuriin. Nuo palkkiomatkat sekä monet kyseenalaiset edut olisi poistettava. Kansalaiset ovat usein vaatineet, että eduskunta ja valtion edustajat näyttäisivät esimerkkiä, koska kansaltakin vaaditaan. Edustajien eläke-edut olisi otettava ensimmäisinä käsiteltäväksi. Samoin työaika ja muut siihen liittyvät tekijät. Valitaan vain sata kansanedustajaa, niilläkin kyllä pärjätään.

Edellisen talouslaman seurauksena eläkeläisiltä otettiin osa eläkkeistä pois, jätettiin indeksit pois, sitten laitettiin leikattu indeksi, korotettu sotu maksu ja kaiken kukkuraksi korkeampi veroaste kuin vastaavasta palkkatulosta. Niin, etteikö eläkeläisiä ole rokotettu, ja taas meno jatkuu.

Suuri epäkohta on myös kansalaisten saamissa Kelan sairaus- ja erikoislääkäreiden palkkioiden korvauksissa. Kansanedustajat ovat hoitaneet tehtävänsä huonosti, esimerkiksi lääkäripalkkion taksoja ei ole tarkistettu vuoden 1989 jälkeen. Nykyisistä taksoista ne korvaavat vain 25%, kun sen pitäisi olla 60%. Samoin kilometrikorvaukset ovat vuoden 2004 taksojen mukaiset, eivätkä vastaa nykyistä hintatasoa.

Arvoisat kansanedustajat, teillä on vielä tämän eduskunnan aikana mahdollisuus korjata nämä epäoikeudenmukaiset, eläkeläisille ja sairastaville kansalaisille kohtuudella kuuluvat edut ajan tasalle, nykyisen kustannustason mukaisiksi.

Vai jatkuuko ihmettelemäni, kummallinen paradoksi, ”kun kansantulo kasvaa, kansalaisten edut huononevat samassa suhteessa”. Mutta kuka vie sen osan kansantulosta?

Reino Paananen
Kankaanpää
Julkaistu 18.02.2010 klo 08:00