MIELIPITEET
Eläkeläiset kunnallisveron maksumiehinä
Eräs vähälle huomiolle nykyisessä kunnallisverotuksessa jäänyt asia on, että säännöllisessä työssä olevien henkilöiden kunnallinen veroprosentti on keskimäärin neljä prosenttiyksikköä pienempi kuin eläkeläisillä, joilla se on valtuuston vahvistama prosenttimäärä. Esimerkiksi Jyväskylässä viime vuonna 18,5 %.
Puhutaan ns. efektiivisestä veroprosentista, joka johtuu ansiotulosta tehtävistä erilaisista vähennyksistä. Siksi kuntien verotuskäytäntöön olisi tehtävä radikaali muutos!

Verotuksen efektiivisyydestä johtuen myös kunnallisverotus on jo nyt osittainen progressiivinen, joten siirtymistä astetta ylöspäin eli täydelliseen progressiivisuuteen on syytä harkita.

Valtionverotuksen alaraja oli viime vuonna 13.100 euroa. Vastaavan kaltainen alaraja tulisi asettaa myös kunnallisverotukseen. Esimerkiksi puolet valtion alarajasta olisi 6.550 euroa eli noin 545 euroa kuukaudessa. Tämä tarkoittaisi sitä, että useat omaishoitajat ja muut pienituloiset saisivat nykyisen palkkatulonsa verottomana.

Kunnallisverotuksen progressiivisuuden myötä siirtyisimme kohti oikeudenmukaisempaa verotusta, perusteena verovelvollisten todelliseen maksukyky ja ansaitut tulot.

Jokainen voi tarkistaa oman todellisen kunnallisveroprosenttinsa vuoden 2009 verotuspäätöksestään, jakamalla lomakkeessa mainitun kunnallisveromäärän (eurot), lomakkeessa olevalla ”Verotettava ansiotulo kunnallisverotuksessa” luvulla.

Lopputulema kaikilla palkkatyötä tekevillä on taatusti alle nykyisen kunnallisveroprosentin. Oletko samaa mieltä? Kyselee,


Kauko Tuupainen
kaupunginvaltuutettu (PS), tilintarkastaja
Jyväskylä
Julkaistu 25.08.2010 klo 12:15