MIELIPITEET
Köyhät kyykkyyn?
Suomen köyhien määrä on noin 900 000 henkilöä, mikäli on EU:n uusiin köyhyyden määritelmiin uskominen. Siis lähes 20% suomalaisista on köyhiä. Suhteellinen köyhyys on lisääntynyt eniten Suomessa 90-luvun laman jälkeen.

Suomessa köyhyysraja on noin 1100 €/kk. Kuinka moni opiskelija tai Kelan työttömyyspäivärahoilla oleva pääsee näin korkeaan ansioon? Myös suuri joukko eläkeläisiä ja pienyrittäjiä jää tämän ansiotason alapuolelle.

Vaalit lähestyvät ja köyhien kyykytys jatkuu. Kukaan ei todellisuudessa ole tarttunut tähän päivänpolttavaan ongelmaan tosissaan. Vanhat valtapuolueet voisivat halutessaan poistaa Suomesta köyhyyden, joka on kansakuntamme häpeäpilkku. Vaalien alla vanhat valtapuolueet puhuvat jälleen armeliaasti, kuinka he valtaan päästyään poistavat Suomesta köyhyyden. Kuulostaako tutulta? Sitä samaahan ne ovat luvanneet aina, mutta mitään ei ole tapahtunut. Toivottavasti äänestäjät vihdoin havahtuvat ja äänestävät eduskuntaan sellaisia edustajia, jotka aidosti haluavat poistaa tämän häpeällisen epäkohdan maastamme.

Nykymenolla köyhyys lisääntyy

Köyhyys jatkuu ja lisääntyy nykymenolla entisestään. Suomeen muodostuu yhä suurempi joukko ihmisiä, joilta on viety toivo paremmasta elämästä, ihmisarvoisesta elämästä. Veikko Hurstin elämäntyötä jatkava Heikki Hursti toivottaa päättäjät tervetulleeksi seuraamaan ruokajonoa ja ruoan jakelua. Ehkä he siinä havahtuisivat suomalaiseen todellisuuteen. Moni suomalainen ei varmasti vieläkään kehtaa mennä ruokajonoon, vaan sinnittelee jollakin lailla päivästä toiseen pienillä tuloilla. Jättää vaikka lääkkeet ostamatta, jotta pärjäisi. Hursti mainitsee artikkelissa (LK 21.6.2010) rahaa löytyvän musiikkitaloon ja muihin hankkeisiin. Ne eivät valitettavasti anna köyhille parempaa elintasoa, eivätkä he ole siellä etunenässä nauttimassa ns. korkeakulttuurista.

Suomen tulisi sivistysvaltiona toimia tässä asiassa esimerkillisesti ja  hoitaa köyhyys mallikkaasti pois maastamme. Mikäli ihmiset saisivat työtä ja sellaisen palkan tekemästään työstä, että sillä tulisi toimeen, voisimme purkaa sosiaaliturvaamme erilaisten tulonsiirtojen osalta. Suomessa työttömiä   sijoitetaan ns. kolmannen sektorin töihin, töihin jotka on työvoimapoliittisten päätösten mukaisesti ns. tukityötä, työtä josta saatavalla palkalla ei tule toimeen ilman sosiaalitoimelta saatavaa lisätukea. Tällainen työllistäminen tulee lisäämään syrjäytyneiden ja köyhien määrää Suomessa.


Kari Härö
PerusS
Rovaniemi

Julkaistu 29.08.2010 klo 09:56