MIELIPITEET
Pakkoruotsin lähtölaskenta alkanut?
Suomessa kun keskustellaan kielikysymyksistä, tapahtuu sama ilmiö kuin keskusteltaessa maahanmuutosta tai turvapaikanhakijoiden asioista. Asiallista keskustelua ei voida käydä ilman että vastapuoli leimaa välittömästi tutuilla väitteillään.
Pakkoruotsin aika on minusta auttamattomasti ohitse. Lähtölaskenta on toivon mukaan alkanut, ja tämä häpeätahra nimeltä pakkoruotsi tullaan poistamaan pikaisesti. Maailma muuttuu, eikä ole olemassa mitään todellista ja järkevää syytä pitää yllä järkyttävän kallista keinotekoista kaksikielisyyttä Suomessa. Asiaa on perusteltu milloin milläkin perusteella: on muka suomalaisten etu osata ruotsia, kummallista että tämä etu koskee vain suomalaisia eikä kansaa lahden toisella puolella ollenkaan. Päinvastoin, siellähän on historiasta tuttua mitä on seurannut jos esimerkiksi on koulun välitunnilla puhunut suomea.

Ruotsissa on paljon suomalaisia, jotka ovat sinne aikoinaan muuttaneet pakon edessä, kuin ei ole ollut täällä töitä. On ollut pakko opetella heti ruotsinkieli ja mennä töihin. Ei ole ollut sosiaalitoimistoa minne mennä itkemään rahapulaa eivätkä vihervasemmistolaiset sosiaalitantat olleet vielä keksineet termiä kotouttaminen. Lyhyesti sanottuna kysymyksessä on silloinkin ollut työperäinen maahanmuutto ja maassa on heti pitänyt olla maan tavalla.

Ruotsinkielen asemaa ja sen ylivaltaa Suomessa on ihmetelty oikein ulkomaita myöten. (Ei tosin Ruotsissa.) Miten täällä on varaa pitää yllä kallista pakkoruotsia vain pienen vähemmistön mieliksi? Syitä varmasti löytyy kun katsotaan suomalaisten yritysten omistajasuhteita. Tosiasiahan on se, että Suomessa on ruotsalaista pääomaa todella paljon. Tässä on suuri syy miksi olemme mielistelleet kaikki nämä vuodet pakkoruotsille. Asiaa on myös perusteltu kaupankäynnillä. Tämän päivän maailman kieli ja bisneskieli sekä kansainvälisen kaupankäynnin kieli on englanti eikä mikään muu. Eikä se muuksi muutu. On muka kielellinen rikkaus ja etu osata ruotsia. On se mielenkiintoista, että vain suomalaisia se rikastuttaa, mutta suomenruotsalaisia se köyhdyttää jos suomea pitäisi osata.

Tähän johtopäätökseen tulee, kun surkuhupaisaa keskustelua seuraa.

Samalla voidaan kysyä, mikä on saamen kielen asema tänä päivänä, ei kovinkaan hyvä. Ai niin, eiväthän he omistakaan Suomea taloudellisesti, ei porot siihen riitä. Kohta maassa on niin paljon venäläisiäkin, että ovat vaatimassa sitä viralliseksi vähemmistökieleksi. Kyllä nyt on enemmistön edun mukaista tehdä Suomesta virallisesti yksikielinen ennen kuin on liian myöhäistä, ja jättää ruotsinkielen opiskelu vapaaehtoiseksi valinnaksi sitä haluaville. Sitä minä toivon.


Harri Tauriainen
puheenjohtaja
Perussuomalaiset
Lapin piiri

Julkaistu 17.10.2010 klo 09:58